|

Skönlitteratur

I Stockholmskällan finns noveller och utdrag ur böcker med Stockholmsanknytning. På så sätt kan du gå vidare och läsa mer om det ämne du är intresserad av.

Omslag till Klas Östergrens genombrottsroman Gentlemen (1980) som utspelar sig i 1970-talets Stockholm.

Skönlitterära skildringar är i första hand skönlitterära. Det betyder att målet med texten i första hand är konstnärligt. En del skönlitterära skildringar beskriver helt fiktiva, påhittade företeelser medan andra författare bygger sina berättelser på historiska fakta. 

Skönlitteratur som källa

Det är skillnad mellan att få historisk information från skönlitteratur jämfört en så kallad originalkälla, till exempel ett gammalt foto som visar hur en plats såg ut eller en mantalsuppgift där det står vilka som bodde på en viss adress vid ett givet tillfälle. Det du kan läsa i skönlitterära texter grundar sig ibland på källor som författaren har valt ut, tolkat och skrivit om. Men om man skriver skönlitteratur har man sin konstnärliga frihet att ändra historien så den passar in i berättelsen.

Skönlitterära skildringar kan skapa en känsla för den tid de beskriver, men de berättar oftast mer om den tid då de skrevs.