Öppna bilden!
Foto
Fotograf: Lilla Hemmet och Wellanderstiftelsen. Stockholms stadsarkiv

Lilla Hemmet, ett vårdhem för syfilissmittade barn

I december 1900 öppnades i närheten av S:t Görans sjukhus ett vårdhem för barn med könssjukdomen syfilis. Vårdhemmet kom till på initiativ av överläkaren Edvard Welander (1846-1917), verksam på S:t Görans sjukhus.

Genom insamlingar och donationer kunde han så småningom öppna en vårdenhet för barn som fötts med syfilis eller som smittats genom amning. Byggnaden, som du ser på bilden, invigdes i september 1910 och finns i hörnet av Welanders väg och S:t Görans gatan. Genom åren vårdades över 500 barn på Lilla Hemmet. Över 95% av barnen botades från sin sjukdom.

Vårdtiden för syfilis kunde vara mycket lång och det fanns barn som var inskrivna i över 10 år. Behandlingen bestod bland annat av en medicinering där små mängder kvicksilver ingick. Även ljusterapi användes. Noggrann hygien och isolering från omgivningen var viktiga delar i behandlingen. Prover togs regelbundet för att se om sjukdomen gav vika. Verksamheten på Lilla Hemmet upphörde under 1950-talet när man började behandla syfilis med antibiotika.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad