Medeltida fönsterglas från Slussen, en röd tre gröna och tre ofärgade glasbitar.
Föremål
Tillverkare: glasmästaren Aldrevandini. Stockholms medeltidsmuseum

Venetianskt glas

Här syns skärvorna av den vackra venetianska glasbägaren som dekorerats med emalj i vitt, gult och rött. Nere till höger i bild finns en avbildning av en komplett bägare (från British Museum) av samma slag som den vi hittat, men är i klarglas och inte blå som vår. Där har vi fällt in en av våra skärvor så att man kan få en uppfattning om storleken.

Inför ombyggnationen av Slussen har arkeologiska undersökningar genomförts sedan 2013. 

I 1300-talets lager på Södermalmstorg påträffades rester av ett tegelhus i vilket spännande fynd hittades. Några av fynden var glasskärvor tillhörande en blå emaljerad venetiansk glasbägare. Glasbägaren är tillverkad av glasmästaren Aldrevandini som var verksam i Venedig. Fyra kompletta glasbägare tillverkade av Aldrevandini finns i världen och av de skärvor man hittat är ytterst få av blått glas som dessa från Södermalm.

Under medeltiden var glas mycket dyrt och man kan därför anta att den vackra glasbägaren varit ett statusobjekt. Glasskärvorna på bilden tillverkades under perioden 1280-1350 och har troligtvis kommit till Sverige genom Hansans aktiviteter.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad