Arbetslösa Carl Erik tas in på arbetsinrättning
Text
Författare: Stockholms stads arbetsinrättning. Stockholms stadsarkiv

Carl Erik tas in på arbetsinrättning efter anmälan från pappan - 1887

Arbetslös och bostadslös
Carl Erik Olsson var 24 år och utan både arbete och bostad. Han hade tillfälligt bott hos sina föräldrar. Men eftersom Carl Erik, enligt pappan, hade supigt mycket och uppfört sig illa genom att bl.a. hota familjen, hade pappan tröttnat och polisanmält sonen för lösdriveri.

Lösdriveri
Vid den här tiden var det olagligt att vara utan arbete och bostad. Det kallades lösdriveri och kunde leda till tvångsarbete på anstalt. Carl Erik hade tidigare dömts till tvångsarbete och avtjänat ett straff på Wakholms kronoarbetskår. Nu togs han in på polisförhör och hamnade på Stockholms stads arbetsinrättning.

Arbetsinrättningen
Till arbetsinrättningen, som låg på Södermalm, kom de flesta in frivilligt för att de inte kunde försörja sig på annat sätt. Men en del så kallade lösdrivare, som i fallet med Carl Erik, blev tvångsintagna.

Arbetsinrättningen kallades ofta för Dihlströmska efter den tygfabrik som tidigare legat där. De intagna kallades i folkmun för Dihlströmmare.

Mina drömmars stad
I Per Anders Fogelströms romaner finns ofta de så kallade fattighjonen på Dihlströmska med i skildringarna av Stockholm.

Läs mer i inskrivningsrullan från Stockholms stads arbetsinrättning.

Renskrift från Stockholms stads arbetsinrättning:

Ogifta Arbetskarlen Carl Erik Olsson

Inkom 1887 Jan 11  Utgick 1887 April 2 Utskrifven

Född 26/1 1861 i Arboga
f.d. Tobaksspinnaren hos Ljunglöf sedan Cigarrarbetare hos Söderström Kungsbacken 98 sedan målarlärling hos Mäster Landelius sedan hos Schultze, sedan Ahlander, sedan undergått allmänt arbete 2 gånger, Tvångsarbete 1 år fri 13/10 1886.

Läs om Carl Erik i polisförhöret via länken…

 

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad