Litteraturtips
Upphov: Okänd. Stockholms stadsbibliotek

Hägerstensbygden : organ för Hägerstens hembygdsförening. Årg.39 (2004), Ofärdsår : Hägersten under andra världskriget

En kupong-plånbok, med många fack för att hålla ordning på alla ransoneringskuponger, finns på omslaget till denna tunna bok, som i korta kapitel berättar om hur livet var i Hägersten under andra världskriget.

I det första kapitlet, ”Det dagliga livet under krigsåren” kan man läsa om mörkläggning, skyddsrum, förberedelser för evakuering av skolbarn och vilken utrustning de skulle ha med sig, och om ransoneringen av mat, och surrogaten, ersättningarna för vissa livsmedel. Ersättningen för kaffe kunde till exempel innehålla säd, ärtor, betor, potatis eller ekollon! Även varmvattnet var ransonerat till en eller två gånger per vecka, och då passade alla på att bada.

Det andra kapitlet ”De flydde för livet” berättar om en del av de estländare som flydde sitt hemland under kriget och kom som båtflyktingar till Sverige, och sedan bosatte sig i Hägersten.

Vidare finns ett kapitel om det militära Hägersten, och lite av varje att läsa, till exempel mattips ur boken ”Rädda vintern” från Husmodern bibliotek. Boken är illustrerad med fotografier, gamla annonser och tidningsklipp.

Uppdaterad