Text
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

En alldeles ny visa om det hemska "Mälaredramat" som utspelades natten till den 16 maj 1900 af Johan Filip Nordlund.

Den 25-årige Johan Filip Nordlund hade just avtjänat ett straff på Långholmens fängelse. Han ville skaffa pengar för att leva ett lyxliv. Därför planerade Johan Filip att rånmörda alla resenärerna ombord på ångbåten Prins Carl. Båten skulle avgå från Arboga med slutmål Stockholm.

Den förste att bli skjuten var kapten Rönngren. När Johan Filip högg ned fru Lovisa Karlsson tog han i så kraftigt att knivbladet gick av. När han flydde i en livbåt lämnade han fyra döda och nio sårade ombord. Egentligen hade han tänkt att bränna ner hela båten så att inget skulle finnas kvar, berättade han senare i polisförhören.

Detta var den tidens, alltså början av 1900-talet, brottsfall där flest personer dödats. Han dömdes till döden för mord och för mordförsök och avrättades den 10 september år 1900. De som läste om dessa grymma mord hade svårt att förstå hur Johan Filip Nordlund kunde begå sådana fruktansvärda brott. De tyckte att det var konstigt att han inte visade några tecken på ånger. Hade han haft en jobbig barndom kanske?

Denna skrift beskriver händelserna på vers. Det finns teckningar på båten Prins Carl, massmördaren Johan Filip Nordlund och på kapten Rönngren. På baksidan står polismännen som grep Nordlund, klädda i överrock och hög hatt. 8 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad