Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af (1913-2004). Stadsmuseet i Stockholm

Tre pojkar visar upp bombsplitter efter den sovjetiska bombfällningen över Eriksdalsområdet 1944.

På kvällen den 22 februari 1944, strax innan klockan nio, flög bombflygplan in över Stockholm och fällde 4 bomber i Eriksdalslunden, nära Skanstull. Inga personer dog men en kvinna blev skadad av glassplitter och en man kastades i gatan av lufttrycket och bröt axeln. Av den nyuppförda Eriksdalsteatern blev bara en grop, träd knäcktes och fönsterrutor i närheten splittrades. Många familjer fick utrymma sina hem.

Dagen efter stod det klart att det var Sovjetiskt flyg som släppt bomberna då man hittade skärvor med kyrilliska bokstäver på. Sovjet dementerade till en början all inblandning. Det visade sig att det totalt var ett 30-tal bomber som hade fällts under samma kväll, i Södertälje, Stockholms skärgård och i Strängnäs.

Orsaken till händelsen är fortfarande omtvistad. En förklaring skulle vara att de sovjetiska planen navigerat fel och att bomberna var avsedda för Finland och Åland. En annan teori är att det var ett sätt att varna Sverige för att involvera sig på fel sida under det pågående andra världskriget. Dessutom fortgick en diplomatisk tvist som gällde en sovjetisk medborgare dömd för spioneri. Han satt i förvar på Långholmen fängelse. Bombningen skulle då vara en varning eller ett hot om man inte lydde Sovjets krav. Han frisläpptes några dagar efter bombfällningen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad