Text
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

Vegetariska rätter på 1800-talet

Detta lilla häfte "28 middagar utan kött och fisk", ger läsaren inspiration till att laga måltider med endast vegetariska ingredienser. Att den gavs ut på 1800-talet går knappast att räkna ut, rätterna skulle lika gärna kunna vara från 2000-talets kokkonst.

Vegetarianer har funnits i flera tusen år. Det sägs att de romerska gladiatorerna livnärde sig på vegetarisk kost. I Sverige bildade Johan Lindström Saxon Svenska vegetariska föreningen år 1903.Are Waerland var också en känd vegetarian. Det är han som rekommenderade kruskakli i maten.

Det finns ju många skäl att äta vegetariskt. Här i denna lilla skrift kan man ana att detta troligtvis är för hälsans skull. Kanske också för att det blir billigare?

Vilka andra skäl har det funnits eller finns att utesluta animaliska proteiner i den dagliga födan?

Via länkarna kan man ta del av motsatt argumentation, vad sägs om en artikel som argumenterar för faran att äta vegetariskt?

4 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad