Josef Skoutelskys fångrulla vid hans tid på Långholmen 1917
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Josef Skoutelsky på Långholmens fängelse

Den politiske emigranten Josef Skoutelsky dömdes till tre månaders straffarbete vid rättegången i Stockholms Rådhusrätt den 12 juli 1917. Skoutelsky dömdes för våld mot polis i samband med upploppet vid Gustaf Adolfs torg den 5 juni samma sommar. Bilden visar hans fångrulla från tiden på Centralfängelset Långholmen. Skoutelsky ska ha utdelat ett knytnävsslag mot polisen Jöns Borgs huvud, men hävdade att han enbart lyft sin högra arm för att skydda sig i det tumult som rådde på platsen.

Josef Skoutelsky tillhörde som rysk politisk emigrant kretsen kring revolutionsledaren Vladimir Lenin, under dennes tid i exil i Schweiz. Skoutelsky kom till Stockholm den 16 maj med ett av de två speciella tåg som våren 1917 förde ryska emigranter från Schweiz till den pågående revolutionen i Ryssland.

I fångrullan kan vi läsa att Skoutelsky var född den 18 maj 1889 i Ryska Polen. Vi kan se vad han hade med sig för ägodelar in i fängelset, att han var frisk och arbetsför, hade egen cell, och att han blev frigiven den 15 oktober samma år. I samband med frigivningen skulle Skoutelsky avsändas till Luleå i Norrbotten.

Josef Skoutelsky var den ende person som dömdes efter upploppet vid Gustaf Adolfs torg.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad