Text
Författare: Stockholms Rådhusrätt. Stockholms stadsarkiv

Dödliga injektioner på Maria sjukhus

Den första förordningen om att en sjukvårdsinrättning ska anmäla sig själv om en patient har skadats i vården, Lex Maria, kom redan i januari 1937 efter en tragisk händelse på Maria sjukhus i augusti 1936. 

Fyra patienter som hade varit inne på öppenvårdsmottagningen för enklare ingrepp med lokalbedövningen etokain, hade av misstag blivit injicerade med ett giftigt desinfektionsmedel, kvicksilveroxycyanid. Alla fyra patienterna insjuknade inom ett par timmar i svåra smärtor, kräkningar och blodiga diaréer. Samtliga avled inom en vecka. 

Ärendet blev en vårdskandal utan like med både polisutredning och interna utredningar. Fallet gick även upp i Stockholms rådhusrätt. Ingen person dömdes för själva händelsen då det inte med exakthet gick att säga vad som hade skett, men rätten riktade stark kritik mot sjukhusets hantering av läkemedel. 

På bilderna ser du bevismaterial från Rådhusrättens arkiv. Det är bilder från det skåp där läkemedlen förvarades, och som mycket av rättegången kom att handla om.

Maria sjukhus låg på Wollmar Yxkullsgatan på Södermalm.  Det var ett modernt sjukhus som fram till Karolinska sjukhusets öppnande hade ett stort inflytande i forskningen samt höll undervisning i både medicin och kirurgi. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad