En man, Toulis Souidos, i arbetskläder intill en terracottafigurin som han lagat. Skulpturen är lika stor som han och man ser tydligt sprickorna i godset.
Foto
Upphov: Okänd. Etnografiska museet

Toulis Souidos med terracottafigurin

År 1927-1931 arbetade en grupp svenska arkeologer på Cypern, som då var en brittisk koloni. Projektet kallades Den Svenska Cypernexpeditionen och var ett samarbete mellan Sverige och de lokala myndigheterna på ön. Genom utgrävningar på trettio olika platser kunde man kartlägga Cyperns historiska utveckling under 7000 år, från stenåldern till romersk kejsartid (ca 6500 f Kr till ca 500 e Kr).

Arkeologerna arbetade tillsammans med lokalt anställda arbetare. De hittade ungefär 18 000 föremål. Enligt överenskommelse mellan länderna packades alltsammans i trälårar och togs med båt till Stockholm 1931.  Toulis Terkourafis hade fungerat som alltiallo på Cypern, och han följde också med transporten till Stockholm. Han kom att stanna i Sverige och bytte så småningom efternamn till Souidos (det grekiska ordet för svensk). I ett ganska kallt och dåligt hus bakom Historiska museet jobbade personalen sedan i flera år med att analysera, konservera och registrera föremålen. 1942 visades en del av materialet i en utställning på Historiska museet, ”Före Fidias”.

En del av föremålen skickades sedan tillbaka till Cypern, och finns idag på museum i landets huvudstad Nicosia. Resten av materialet finns kvar i Stockholm, på Världskulturmuseerna. ånga föremål är utställda på Medelhavsmuseet, men det finns väldigt mycket mer i museets magasin.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad