Gustava Jensens barnmorskedagböcker
Text
Författare: Gustava Jensen. Stockholms stadsarkiv

Gustava Jensens barnmorskedagböcker

Gustava Jensen, född 1837, var en mycket anlitad barnmorska i Stockholm - verksam åren 1871-1909. Hon bodde på Bollhusgränd i Gamla stan, var ogift och fostrade såsom yrkeskvinna även tre barn. I hennes efterlämnade barnmorskedagböcker, inskickade till Stadsläkaren, finns uppgifter om samtliga förlossningar under hennes yrkesliv.

De flesta förlossningar hon hade hand om ägde rum i Gamla stan, på Söder eller Norrmalm, men hon fick också ibland bege sig längre ut - till Hökarängen eller Nacka. En barnmorska skulle alltid vara redo med barnmorskeväskan, för att kunna hjälpa "hög som låg, dag som natt."

Som de andra barnmorskorna i Stockholm var Gustava privatpraktiserande, runt åtta kronor kostade det att anlita en barnmorska i det egna hemmet där de allra flesta födde. Om modern ville hålla förlossningen hemlig för att kunna lämna bort barnet kostade det dock mer. Det var främst ogifta, fattiga kvinnor som sökte sig till barnbördshusen, som inte hade råd med detta. Gustava var en av de barnmorskor som även tog emot barnaföderskor i sitt eget hem. En barnmorska hade tystnadsplikt och i Gustavas böcker finns många okända mödrar.

Om du klickar på bilden ovan kan du se hur en sida i dagböckerna kan se ut. Årtalet 1883 ses uppe i vänstra hörnet. Varje förlossning har en egen rad och ett nummer. Moderns namn och adress står utskrivet, om det inte rör sig om en hemlig förlossning då det står "okänd". På denna sida har alla förlossningar fullbordats "af naturen", utom en. Till Hustru Nyman på Bollhusgränd har Gustava fått tillkalla Doktor (Mårten) Sondén för att förlösa barnet med tång och rädda barnets liv. 

Barnmorskedagböckerna för Stockholms stads barnmorskor finns bevarade på Stadsarkivet Liljeholmskajen och kan där beställas fram till läsesalen. 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad