Socialdemokratiska ungdomsförbundets fredskongress 1916 .
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Socialdemokratiska ungdomsförbundets fredskongress 1916

Mellan den 18 och 19 mars 1916 anordnade det socialdemokratiska ungdomsförbundet en fredskongress på Folkets Hus i Stockholm. Syftet med kongressen var att diskutera hur den svenska arbetarklassen borde regera om Sverige drogs in i det pågående första världskriget.

Sammantaget frekventerades kongressen av omkring 240 delegater från olika socialistiska ungdomsförbund och andra närstående organisationer. Även polisen ville finnas på plats men nekades inträde till arrangemanget då arrangörerna med bestämdhet hävdade att kongressen var en sluten tillställning.

Detta tilltrots sipprade så mycket information ut från kongressen, främst via pressen, att tre av dess talare Zeth Höglund, Erik Hedén och Ivan Oljelund, efteråt kom att häktas av polismyndigheten i Stockholm, under förevändningen att de alla gjort sig skyldiga till landsförräderi, då de på kongressen propagerat för en storstrejk i samband med ett eventuellt svenskt inträde i första världskriget.

Ovan hittar ni överståthållarämbetets s.k. stämningsbegäran, daterat till den 20 mars 1916, av trion Höglund, Hedén och Oljelund. 

Via länkarna bredvid hittar ni ett flertal poster både om själva fredskongressen och dess rättsliga efterspel.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad