Magasin för konst, nyheter och moder : En månadsskrift. Första årgången
Text
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Magasin för konst, nyheter och moder : En månadsskrift. Första årgången

”Magasin för konst, nyheter och moder” gavs ut en gång i månaden. Det var det första och enda svenska magasinet av sitt slag på 1820-talet och det höll väldigt hög standard.

Varje månad uppdaterades läsarna med kortare inrikes och utrikes nyheter, och när det skett nya tekniska framsteg och uppfinningar. ”Modenyheter från Paris” var ett ständigt återkommande inslag i varje nummer, som för det mesta handlade om kvinnokläder. Nästan alla artiklar är illustrerade med en tecknad bild. Bilderna är samlade längst bak i magasinet.

I en del nummer finns det dikter, sånger och visor med tillhörande noter och utdrag ur noveller. Vissa texter i magasinet är följetonger, vilket kan ha varit ett trick för att få läsaren att även köpa nästa nummer av magasinet.

Första årgången av magasinet har rubriker som: Luxe-artiklar, Tokroliga spel-kort, Mode-Costym från London, Gustaf Wase på Rikssalen 1560, Militärfesten den 4 juli och Flyttbara badhus på hjul.

Med hjälp av länkarna här intill kan du läsa alla de tolv första numren av ”Magasin för konst, nyheter och moder”. 144 sidor.

Uppdaterad