Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Nazist "skjuten" på Östermalm 1934

Den 3 januari 1934 anmälde nazistaktivisten Gösta Wiklund att han blivit utsatt för ett mordförsök på Östermalm. Enligt egen utsago hade han vid tvåtiden på natten blivit beskjuten från en förbipasserande bil och skadats lindrigt i vänster armen.

Intill går det att ta del av kriminalpolisens gedigna rapport (39 sidor) om episoden. Polisen kom fram till att mordattentatet var en bluff, orkestrerat av Wiklund och hans egna nazistiska kumpaner inom partiet SNSP i ett försök att smutskasta politiska fiender på vänsterkanten.

I rapporten hittas inte bara uppgifter om ”mordförsöket” på Östermalm utan också om Wiklunds inblandning i en tidigare nazistisk demonstration vid Stockholms högskola i samband med ett föredrag anordnat av studentföreningen Clarté.

Efter att tidningen Nya Dagligt Allehanda publicerat ett par kritiska artiklar om det påstådda mordförsöket försökte Wiklund stämma tidningen och dess redaktör för ärekränkning. Stämningen misslyckades och Wiklund dömdes själv så småningom till att betala 150 kronor  för ”falskt åtal”.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad