Brev från fosterbarnet Arvid
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Arvid 15 år ber om hjälp att få jobb på båt -1930

Arvid var fosterbarn hos en familj på landet. Han hade som spädbarn lämnats på Allmänna barnhuset och sedan utackorderats därifrån.

När han var 14 år var han tvungen att börja försörja sig själv. Men det var svårt för honom att få jobb. Därför skrev han ett brev till Allmänna barnhuset och bad om hjälp med att få en plats på sjön. Arvid hade även tidigare skrivit dit och bett om hjälp för att kunna hitta ett arbete.

Så här skriver Arvid 1930:

Furuögrund poststämpelns datum 1930

Till
Allmänna Barnhuset
Stockholm

Bäste herr Bergman, tack för den mycket läsvärda och intressanta bok, som jag fick av er. Ser i ert brev, att ni hoppas att jag ska kunna skaffa mig en plats men, tyvärr är det omöjligt.

I Hälsingborg bor en dotter till min sfa [styvfar], hon är gift med en järnvägstjänsteman. Hon har hört efter arbete åt mig på alla möjliga ställen, men svaret har blivit att de ha fullt och ifall de skulle anställa någon så skulle de ha 18 åringar.

Men det finns en cans o de är sjömansyrket. Efter många om och men har jag tänkt ta hyra på en båt, nu till våren. I såfall att jag får fara så tar man en jungmanshyra eller en mässpojkes hyra.

På tal om arbete och utkomst så får jag omtala för er att min bror Eric har låtit värva sig vid Bodens ingenörkår. Vad tycker ni om den åtgärden?

Från min mor har jag fått många brev. Det är roligt att veta sig äga mor o få brevväxla ty hennes brev är så intressanta. Hon tycks ha det bra nu men förr har det varit mycket dåligt ställt säger hon. Om jag far till sjöss så blir möjligheten, att få träffa henne större.

Om ni ville höra efter på något rederi om en jungmanshyra helst, så vore jag mycket tacksam. Får även önska er ett Gott Nytt år!

Många hjertliga hälsningar
Från Arvid S. Rydén 101
Furuögrund
Furuön

Allmänna barnhuset var ett barnhem dit barn lämnades för att sedan utackorderas till fosterföräldrar, ofta på landet. Allmänna barnhuset hade ansvar för barnen till de var 14 år.

 Läs Arvids tidigare brev samt mer om Allmänna barnhuset under "Mer i Stockholmskällan".

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad