Text
Författare: Ström, Carl J.. Riksarkivet

Försiktighetsåtgärder mot för stor barnaskara - förbjuden pamflett

Här möter du två handlingar som hänger samman - en polisrapport och en pamflett. Den 17 januari höll Hinke Bergegren - mannen som 1910 genom sin propaganda för preventivmedel givit riksdagen impulsen att förbjuda all information om preventivmedel - en föreläsning i den fullsatta A-salen i Folkets hus (salen rymde 731 personer).

Ämnet för dagen var Den fria kärlekens vantolkare och belackare och mötet arrangerades av Sällskapet för Humanitär Barnalstring.

Poliskonstapel Carl J Ström övervakade mötet och lämnade dagen därpå in den här polisrapporten.

På baksidan av polisrapporten har någon klistrat fast en pamflett som ska ha delats ut under mötet. Pamfletten är rubricerad Försiktighetsåtgärder mot för stor barnaskara. Till arbetarklassens män och kvinnor!. I den finns en rad handfasta tips om hur man kan minska chanserna att bli med barn när man har sex. Bland tipsen märks det med moderna ögon helt felaktiga rådet:

"Befruktningen sker vanligen vid tiden av hennes menstruation, vid omfamning då eller några dagar före eller efter menstruationen. Risken avtar med avståndet från menstruationen. Således nästan två veckor är risken mindre än annars."

Det vill säga just när kvinnor har ägglossning!

Pamfletten som är tryckt 1914 på Luntmakaregatan 75 hade redan den 12 december 1914 blivit belagd med kvarstad, dvs var förbjuden att sprida, enligt en anteckning på den pamflett som Carl J Ström fick med sig till polisstationen. Detta trots att inga direkta preventivmedel nämns i texten.

Det dåvarande Folkets hus har rivits. Det låg där fastigheten Barnhuset 26 ligger. Tryckeriet på Luntmakargatan 75 låg i fastigheten Sjökatten 15.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad